Tingvastbo 1-4 / 2-1

Tingvastbo 1:4 / Tingvastbo 2:1

Foto: År 2000 av Hans Karlsson

Zacris Perssons och Anna Eriksdotters dotter Anna, som är född på gården i Tingvastbo år 1717, gifter sig med en Johan Mårtensson från Solbo och de får 5 barn. Ett av barnen, en son född 1735 döps till Zacris efter sin morfar. Zacris Johansson hittar sin brud i grannsocknen och gifter sig med Kerstin Andersdotter från Norrby.


Zacris och Kerstins son Anders Zacrisson övertar gården i Tingvastbo och gifter sig 1794 med Sara Olsdotter från Torstuna. Anders och Sara får en son som döps till Anders, precis som sin far. Anders Andersson gifter sig med Anna Ersdotter och de flyttar bort från gården och bosätter sig i Tärnaby.

I Tärnaby föds Anders och Annas dotter, Sara Carolina, som gifter sig 1848 med Lars Andersson från Kila.


Lars och Sara flyttar efter giftermålet till Tingvastbo, hem till farfadern Anders Zacrisson, och där föds deras dotter Ida Vilhelmina Larsdotter. Ida gifter sig 1878 med Gustaf Fernholm från Färnebo de får tre barn, Enok, Edit och Emil. Emil blir kvar på i Tingvastbo och tar över gården. Emil gifter sig med Anna Eriksson från Sör Husta, Kumla.  Anna och Emil får åtta barn, Rune, Rut, Lisa , Maj, Greta, Göte, Bengt, Bertil.Omkring 1900. Foto från Gun Fernholm

Rune Fernholm, som är äldste son, övertar gården 1938 efter att fadern Emil skadats så svårt i en bilolycka på gården att han avlider. Runes mor Anna bor kvar på gården i en lägenhet man inreder i en del av övervåningen.


Rune gifter sig sedan med Gunborg Olsson, men som kallas Gun, och de adopterar 1957 en  flicka vid namn Angelika, som är född 1954 i Tyskland. 1963 görs en sammanläggning av  fastigheterna Tingvastbo 1:4, 1:11 och Göransbo 1:1, 1:2 samt Mossan 1:1, till den nya fastighetsbeteckningen Tingvastbo 2:1. 1967 genomför man en större renovering av mangårdsbyggnaden.


Rune avled efter en tids sjukdom 1989  och då var gården utarrenderad sedan en tid till Bengt Johansson i Tälje. Efter åtta generationer i släkten säljer Gun Fernholm gården 1990 till Ingvar och Ulrika Rogert som bedrev champinjonodling i ladugården under en period, jorden var då fortsatt utarrenderad. Gården såldes sedan av Rogerts till Bengt och Karin Johansson i Tälje och deras son Sören Johansson flyttar in på gården. Det är idag Sören och hans fru Nina Johansson som äger och driver jordbruket.