Tingvastbo 1-2

Tingvastbo 1:2

Okänd, Ester, Anna, Gullan, Hulda och Hugo Thulin

År 1701 får Bengt Månsson och Sofia Ersdotter en son Anders som senare gifter sig med Brita Larsdotter. Anders och Brita får 8 barn och deras son Lars Andersson (f. 1737) är den som blir kvar på gården.

Lars Andersson  gifter sig med Malin Bengtsdotter, de får 6 barn, deras son Bengt Larsson som är född 1767 gifter sig med Greta Zacrisdotter och de får 7 barn. Ett av barnen, sonen Erik Bengtsson f.1802, tar sedan över gården.

Erik gifter sig, men hustrun dör i samband med förlossningen av ett dödfött barn. Han gifter då om sig med Stina Lisa Persdotter från Göransbo och de får 4 barn men ett barn dör. 1844 blir Erik Bengtsson änkling för andra gången, Erik har då tre minderåriga barn. Han gifter sig igen och flyttar med familjen år 1847 från fädernesgården i Tingvastbo till Bonnsta i Kumla.


Lars Josefsson med hustrun Sara Olsdotter flyttar samtidigt från Bonnsta i Kumla till Tingvastbo och dottern Anna Christina och hennes man Gustaf Thulin följer samtidigt med i flytten till Tingvastbo.


Hugo och Hildur Thulin . Foto Hans Karlsson

Bagarstugan midsommar 1973

I praktiken byter Erik Bengtsson och Lars Josefsson bostad med varandra,. Genom flytten kommer Lars Josefssons hustru Sara Olsdotter tillbaka "hem" till Tingvastbo igen, då Sara har sin mor, morbror och son som grannar i Tingvastbo 1:3.


Anna Christina Larsdotter och Gustaf Thulin får 7 barn, sonen Viktor tar över gården. Han gifter sig med Emma Johansson från Gamsebo, Norrby och de får 6 barn.  Hugo Thulin, den äldste sonen, bor kvar på gården efter att föräldrarna dött 1922 resp 1924. Hugo gifter sig med Hildur Eklund de får tre barn Monica samt tvillingarna John och Anita.


Dottern Anita gifter sig med Kurt Rydberg och de får döttrarna Helena och Victoria. 1974 gör de en om- och tillbyggnation av den gamla bagarstugan till en modern bostad och flyttar hem till Tingvastbo med familjen och övertar gården.


Följande djurbestånd fanns på gården enligt bouppteckning 1924:

1 sto (Foxan)

1 valack (Stjärn)

5 kor (Gulli, Sippa, Nora, Fröken Gullros)

1 kviga (Tärna)

2 grisar

2 tackor

18 höns

1 gödkalv


Emma Johansson (1872-1922) och Viktor Thulin (1854-1924).

Om och tillbyggda Bagarstugan